Twitter за начинаещи

Twitter за начинаещи - Въведение

В тази статия:
  • На какъв принцип работи Twitter
  • Как да намериш последователи в Twitter
  • Как да свържеш Twitter с блога си

Туитна ли днес? Не? Вчера също? Тогава това е твоят наръчник в скромното изкуство на туитването!

Twitter е платформа, която прави обмена на идеи и намирането на нови онлайн приятели още по-лесно от Facebook или MySpace. Той предоставя интересна информация и последните новини директно до екрана или мобилния ти телефон.

Освен това Twitter е и ефективен инструмент за популяризиране на блога ти и с него лесно можеш да намериш нови читатели. Twitter е и добра възможност да станеш активен участник в програмата "Покани приятел", дори и ако сайтът или блогът ти не се показват в никоя търсачка.

На какъв принцип работи Twitter?

Twitter е относително нова интернет услуга, която има много общо с повечето платформи, използвани от теб всеки ден. Това, което го отличава от останалите услуги, е, че всяко съобщение може да е дълго най-много 140 знака. Това се нарича микро-блогване. Добрите неща идват в малки опаковки!

Подобно на тези в блоговете, публикациите в Twitter са публични и това ти позволява да срещаш нови хора. По-опитните потребители наричат Twitter публикациите "туитове". Туитовете се публикуват в реално време и това често прави Twitter "по-информиран" от редица други новинарски услуги. С Twitter винаги знаеш кои са последните новини.

За да пишеш или четеш туитове, дори не е необходимо да имаш компютър - можеш да използваш мобилния си телефон. Така Twitter просто се слива с ежедневните ти дейности.
Услугата предлага на потребителите множество инструменти и програми, които позволяват получаването и изпращането на туитове от различни устройства.

Така се изгражда една комуникационна платформа, която е идеална за употреба на работа или в личния живот - а ако използваш Twitter умно, можеш да намериш и много нови приятели.

Какво правиш в момента?

Това е ключовият въпрос в Twitter и много потребители приемат това да отговорят за сериозна работа. Те споделят къде са в момента и какво правят.

Това, разбира се, води до безброй туитове без важна информационна стойност. Но именно тези малки и маловажни съобщения прекосяват географските граници и събират семейства, колеги и онлайн приятели.

Twitter е много свързан с личните взаимоотношения. Най-успешните потребители с най-много последователи в Twitter са именно тези, които се стремят да изградят взаимоотношения и да провокират дискусия с останалите потребители.

Включи се и ти - регистрирай се в Twitter

Ето как да се включиш в магическия свят на микро-блогването: отиди на twitter.com. Ще се отвори началната страница на Twitter на английски. Там ще видиш въпроса "New to Twitter?" ("Нов си в Twitter?"). Кликни на "Sign Up" ("Регистрация").

След като кликнеш на бутона на регистрация, попълни формуляра. Важно е да избереш добро потребителско име: добре е то да е възможно най-кратко (това е важно за успешния ти живот в Twitter). По-нататък ще искаш другите потребители да предават туитовете ти нататък, затова е добре потребителското ти име да отнема колкото може по-малко от ценните 140 знака.

Когато създадеш сметката си, можеш да промениш профила си. Можеш да качиш изображение - твоя снимка, лого или символ, който те характеризира по някакъв начин. Ако използваш изображението по подразбиране, много от потребителите ще те мислят за спамър. Да си индивидуален е забавно и това важи с пълна сила в Twitter.

Можеш да избереш и интересно изображение за фона на твоя профил. Уникалният дизайн винаги хваща окото на хората и ги прави любопитни за това какво правиш. Twitter предлага различни варианти за фон, но можеш да намериш и много безплатни такива в интернет. Просто потърси "Twitter background" в Google.

Добре е да избереш дизайн, който пасва на темите, за които туитваш - какво ще кажеш за сериозно или смешно покер лице? Избягвай твърде ярки и блестящи/примигващи фонове - всеки потребител е благодарен за страници, които щадят окото.

Как да намериш последователи в Twitter

Какво значи да следваш някого? Както публикациите в блоговете, туитовете ти са публични. Можеш обаче да се абонираш за туитовете на даден потребител - т.е. да следваш потребителя в Twitter. Винаги когато хората, които следваш, публикуват нещо ново, ще го виждаш.

Това, разбира се, работи и в обратната посока. Ако някой се е абонирал за твоите туитове, ще ги виждат веднага след като ги публикуваш. Противно на много други социални мрежи, Twitter не е направен, за да е симетричен. Това значи, че не е нужно да с другите да се следвате взаимно, за да виждате публикациите си.

Тази асиметрия прави свързването в Twitter още по-вълнуващо, защото увеличава шансовете ти бързо да намериш забавни хора в Twitter.

Много Twitter потребители събират около себе си колкото може повече последователи. Но равностойно ли е количеството на качество? Имай предвид, че точно както в истинския живот, и тук е по-добре да имаш малко, но качествени хора в мрежата си. Много по-ефективно е да привличаш последователи, които наистина се интересуват от това, което публикуваш, вместо да те следят 98 спам бота.

Затова в Twitter има няколко правила. Можеш да се абонираш за максимум 1000 други потребители на ден, а като цяло не можеш да следваш повече от 2000 потребители. Този лимит се вдига едва когато самият ти събереш повече от 2000 последователи. Не си и помисляй да използваш приложения, които ще ти доведат огромен брой последователи, защото от Twitter ще отчетат това като опит за спам и вероятно ще деактивират профила ти.

Сред другите инструменти, които платформата предлага, е и вътрешната опция за търсене, която се намира на search.twitter.com. Там можеш да търсиш по ключови думи, които те интересуват.

Например, можеш да въведеш "покер" като ключова дума. Списъкът с резултатите ще ти помогне бързо да намериш хора, които споделят твоя интерес към играта. Избери най-интересните потребители и започни да ги следваш. Ако ти самият публикуваш интересни неща за покера, има голям шанс тези хора също да започнат да те следват.

Най-ефективният начин да привлечеш нови последователи е самият ти да участваш в Twitter. Така например можеш да следиш какво пишат другите и да им отговаряш, като използваш съответният @-адрес (т.е. @, последван от потребителското име на съответния човек). Отговорите ти със сигурност ще бъдат забелязани, защото ще се покажат на специалната страница за отговори.

Друг добър начин за привличане на последователи е да започнеш дискусия. Задай смислен въпрос за покера. Когато видят въпроса ти, всички, които се интересуват от покер, ще знаят, че не си начинаещ. Потребителите на Twitter най-често са приятелски настроени и обичат да споделят знания, затова така бързо ще получиш отговори и нови последователи във вселената на Twitter!

Отговаряй и на въпросите на другите. Обръщай се към хората любезно и с уважение. Това ще ти помогне да си изградиш добра репутация в Twitter и така ще спечелиш много нови последователи.

Много потребители споделят интересните туитове и така твоите добри отговори могат да достигнат до голям брой хора. Най-успешните потребители на Twitter винаги слагат акцент на съдържанието на туитовете им. "Доброто съдържание е цар" се отнася с пълна сила за Twitter.

Една поговорка гласи "Далече от погледа - далече от ума". Именно затова е добре да туитваш редовно. Не е добре обаче и да плашиш последователите си с огромен брой туитове, затова намери здравословния баланс.

Ако дадеш на последователите си добавена стойност като споделяш информация с тях, скоро ще се радваш да видишл, че ставаш известен в Twitter. Ако туитваш с удоволствие, останалите ще се радват да те следват.

Как да свържеш Twitter с блога или сайта си?

Twitter е основен източник на трафик за много сайтове. Затова всеки сайт или блог трябва да е интегриран с платформата.

Twitter предлага собствени приложения, които ти позволява да показваш туитовете си заедно с линковете към тях на блога или сайта си: twitter.com/widgets. С тези инструменти лесно можеш да интегрираш Twitter в собственото си онлайн пространство.

Разбира се, можеш да слагаш линкове към страницата си и направо/ Важно е когато споделяш линк, той да е в контекста на читателската ти аудитория - доброто споделяне е магнит за Twitter общността. Туитът трябва да обяснява линка и да предизвиква интерес към сайта.

Ако блогът/сайтът ти има RSS хранилка, можеш да използваш и безплатната услугаtwitterfeed.com. С нея всичките ти RSS фийдове ще се проверяват редовно за нови публикации, които да се показват в профила ти в Twitter profile. Колко често да се случва това определяш сам.

Публикувай лични съобщения!

Хората често обичат да "надничат" в живота на другите. Изграждането на взаимоотношения в Twitter става по-лесно, ако оставяш вратички, през които последователите да надникват в личния ти живот. Разбира се, за тези туитове трябва да подбираш забавни и вълнуващи епизоди от живота си.

Можеш да създадеш колкото искаш сметки в Twitter, затова имаш възможността да си направиш отделна сметка, в която да публикуваш единствено туитове за покер. Потребителите, които се профилират в дадена специфична тема, увеличават стойността си в Twitter.

Можеш да си създадеш и лична сметка за приятелите и семейството си. Нея можеш да настроиш като "non-public" ("лична"), като активираш опцията "Protect my Tweets" ("Защити туитовете ми") от менюто с настройки. Така само избран кръг от хора ще могат да четат туитовете ти.

Twitter е много популярен и сред звездите. Там можеш да намериш много известни покер играчи. Ако ги следваш, ще научаваш интересни неща за личния им живот, но също така ще получаваш и полезни съвети, с които да подобриш играта си.

Полезни Twitter инструменти

Съществуват много инструменти, които правят престоя ти в Twitter още по-приятен.

Вече споменахме страницата twitterfeed.com, с която последните ти блог публикации автоматично се публикуват в профила ти в Twitter.

Безплатният софтуер Tweetdeck предлага интерфейс, който ти позволява лесно да подреждаш туитовете си и потребителите, които следваш.

Ако си инсталирал WordPress на собствен хостинг за блога си, можеш да използваш и инструмента Twitter Tools - с него новите ти публикации автоматично се публикуват и в Twitter. Преимуществото на този инструмент е, че той може да работи и в обратната посока: т.е. да показва туитовете ти на блога ти.

Тъй като всеки туит е ограничен до 140 знака, често се налага да съкратиш линковете, преди да ги публикуваш. Най-популярната услуга за съкращаване на линкове е bit.ly. Отиди там, въведи линка, който искаш да скъсиш, и натисни "Shorten" button. Така ще получаваш кратък линк, който ще насочва посетителите към същинския уеб адрес.

Източник: bg.pokerstrategy.com